Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Η πρώτη μας επίσκεψη

Πρώτη επίσκεψη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

http://www.youtube.com/watch?v=y3J7lbIOQzA&noredirect=1

Η ορχήστρα των χωμάτων

Τις μέρες αυτές πραγματοποιείται στο σχολείο μας περιβαλλοντικό πρόγραμμα από την

Μαθήματα 30/10/13

Μελετήστε καλά τις δυο παρουσιάσεις, κυρίως τα παραδείγματα.

Μαθηματικά Ε' Κεφάλαιο 8
Μαθηματικά Ε' Κεφάλαιο 11
πηγή: http://stin-e-taxi.blogspot.gr

Για τη στρογγυλοποίηση θα μιλήσουμε στο επόμενο μάθημα. 

Γλώσσα: "Η πείνα"  σελ. 46. Αντιγραφή, ορθογραφία, εργασίες του βιβλίου

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940 (ΝΕΦΕΛΗ)

Η προγιαγιά μου η Βασιλική γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1920 σ΄ένα χωριό του Νομού Φωκίδας, το Κλίμα κοντά στον ποταμό Μόρνο, που αργότερα έγινε το γνωστό φράγμα απ΄ όπου έρχεται το νερό στην Αθήνα.
Όταν της ζήτησα να μου πει τι θυμάται από τον πόλεμο του ’40, εκείνη μου είπε:
΄΄Μαύρη ζωή. Πείνα. Οι άντρες έφευγαν για τα βουνά και έμεναν πίσω οι γυναίκες με τα παιδιά.
Πρώτα μπήκαν στην Ελλάδα οι Ιταλοί. Πιο σκληροί όμως ήταν οι Γερμανοί που ήρθαν τον Απρίλη του 1941 από Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Όταν οι Ιταλοί μπήκαν στο χωριό έβγαζαν τους ανθρώπους από τα σπίτια κι έβαζαν τ΄ άλογά τους. Ζητούσαν φαγητό και κρασί: ΄΄Vino, vino΄΄ έλεγαν.
Το χειμώνα του ΄40-΄41 είχε χιόνια και πολλές βροχές κι έτσι μπορούσαμε να βρούμε χόρτα για να φάμε. Οι πιο τυχεροί είχαν και ξίδι για να βάλουν, άλλοι αλάτι, άλλοι τα έτρωγαν … έτσι.
Η μάνα μου έφευγε από το χωριό με το γαϊδούρι και πήγαινε στην Αϊ Θυμιά (Αγία Ευθυμία) έξι ώρες μακριά από το χωριό για να πάρει κριθάρι, να το πάει στο μύλο να το αλέσει και με το αλεύρι να φτιάξει κουραμάνα.  Όμως τι τα θες; Συνήθως δεν έφτανε για την άλλη μέρα. ΄΄
Τα μάτια της γιαγιάς μου γεμίζουν δάκρυα όταν θυμάται ένα από τ΄ αδέρφια της που πολέμησε στα βουνά της Αλβανίας και σκοτώθηκε. ΄΄Όλο το χωριό ήρθε να πει τα κακά μαντάτα στην μάνα μου και να της συμπαρασταθεί΄΄. ΄΄Τον έφεραν στο χωριό;΄΄ τη ρώτησα. ΄΄Όχι. Τότε τους έθαβαν όλους μαζί εκεί που σκοτώνονταν. Δυστυχώς δεν κατάφερα ποτέ να πάω να ψάξω, να δω πού είναι θαμμένος ο αδελφός μου΄΄.

Μου είπε πολλά. Αυτό που θα μπορούσαμε όμως να κρατήσουμε είναι αυτό που έλεγε σε όλη τη διάρκεια της αναπόλησης: ΄΄Να μην χρωστήσει κανένας άνθρωπος να ζήσει ό,τι ζήσαμε εμείς τότε΄΄.

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Εικόνες και βίντεο για τον πόλεμο του 1940 (Νεφέλη)




Mαθήματα 23/10/13

Μαθηματικά: Σελ. 24 Ε ασκήσεις α,β
Γλώσσα: Αντ.-ορθ. 3η παράγραφος, οι 5 πρώτες σειρές.
Άσκηση1: Σελ. 43 Βρείτε στο κείμενο τις συνθήκες και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι στρατιώτες μας στον πόλεμο του '40. (τετρ. εργασιών)
Άσκηση2: Μπορείς να ζητήσεις να σου αφηγηθεί μια ιστορία από τον πόλεμο κάποιο συγγενικό κ.λ.π. πρόσωπο, που, ή έζησε τα γεγονότα ή τα αφηγήθηκε κάποιος σε αυτό. Μπορείς να τα ηχογραφήσεις και να μας τα φέρεις στην τάξη να τα ακούσουμε. (Για να βρεις το κατάλληλο πρόσωπο, μπορείς να φέρεις την εργασία ως την άλλη εβδομάδα)

Κείμενο για το 1940-41

Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940-41 (στην Ελλάδα αναφέρεται και ως Πόλεμος του 40 ή Έπος του 40) ήταν η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και συνασπισμού Ιταλίας και Αλβανίας, η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 31 Μαΐου 1941, όταν και ολοκληρώθηκε η κατάληψη της χώρας. Επίσημη έναρξη του Πολέμου θεωρείται η «επίδοση του τελεσιγράφου», ενώ μετά τις 6 Απριλίου 1941, με την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, όπου η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει τέσσερις εισβολείς, συνεχίστηκε ως Ελληνο-ϊταλο-γερμανικός πόλεμος, ή ορθότερα επί της ουσίας Ελληνο-Ιταλο-αλβανο-γερμανο-βουλγαρικός πόλεμος.
Ο πόλεμος αυτός ήταν προϊόν της επεκτατικής πολιτικής του φασιστικού καθεστώτος του Μπενίτο Μουσολίνι που είχε εγκαθιδρύσει στην Ιταλία και που άρχισε να εκδηλώνεται με την έναρξη του Β' Π.Π. και ειδικότερα μετά τη συνομολόγηση του Χαλύβδινου Συμφώνου. Στα μέσα του 1940, ο Μπενίτο Μουσολίνι, έχοντας ως πρότυπο τις κατακτήσεις του Αδόλφου Χίτλερ, θέλησε να αποδείξει στους Γερμανούς συμμάχους του Άξονα ότι μπορεί και ο ίδιος να οδηγήσει την Ιταλία σε ανάλογες στρατιωτικές επιτυχίες. Η Ιταλία είχε ήδη κατακτήσει την Αλβανία από την άνοιξη του 1939, καθώς και πολλές βρετανικές βάσεις στην Αφρική, όπως τη Σομαλιλάνδη, το καλοκαίρι του 1940, αλλά αυτές δεν ήταν επιτυχίες ανάλογες αυτών της ναζιστικής Γερμανίας. Ταυτόχρονα ο Μουσολίνι επιθυμούσε να ισχυροποιήσει τα συμφέροντα της Ιταλίας στα Βαλκάνια, που ένοιωθε ότι απειλούνταν από τη γερμανική πολιτική από την στιγμή που η Ρουμανία είχε δεχθεί την γερμανική προστασία για τα πετρελαϊκά της κοιτάσματα.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, τελεσίγραφο, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Ελληνικού Βασιλείου, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του για τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική. Μετά την άρνηση του δικτάτορα (το γνωστό «όχι»), ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα.
Ο Ελληνικός Στρατός αντεπιτέθηκε και ανάγκασε τον ιταλικό σε υποχώρηση και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, σχεδόν το ένα τέταρτο του εδάφους της Αλβανίας είχε καταληφθεί από τους Έλληνες. Η αντεπίθεση των Ιταλών, το Μάρτιο του 1941, απέτυχε, με κέρδος μόνο μικρές εδαφικές εκτάσεις στην περιοχή της Χειμάρρας[3]. Τις πρώτες μέρες του Απριλίου, με την έναρξη της γερμανικής επίθεσης, οι Ιταλοί ξεκίνησαν και αυτοί νέα αντεπίθεση. Από τις 12 Απριλίου, ο Ελληνικός Στρατός άρχισε να υποχωρεί από την Αλβανία, για να μην περικυκλωθεί από τους προελαύνοντες Γερμανούς. Ακολούθησε η συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, στις 20 Απριλίου και με τους Ιταλούς, τρεις μέρες αργότερα, οι οποίες περαίωσαν τυπικά τον ελληνοϊταλικόγερμανικό πόλεμο.
Η απόκρουση της ιταλικής εισβολής αποτέλεσε την πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και ανύψωσε το ηθικό των λαών στη σκλαβωμένη Ευρώπη. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η νίκη των Ελλήνων επηρέασε την έκβαση ολόκληρου του πολέμου, καθώς υποχρέωσε τους Γερμανούς να αναβάλουν την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης, προκειμένου να βοηθήσουν τους συμμάχους τους Ιταλούς που έχαναν τον πόλεμο με την Ελλάδα. Η καθυστερημένη επίθεση τον Ιούνιο του 1941, ενέπλεξε τις γερμανικές δυνάμεις στις σκληρές συνθήκες του ρωσικού χειμώνα, με αποτέλεσμα την ήττα τους στη διάρκεια της Μάχης της Μόσχας.Greeks New Year 1941.jpg

Εικόνες από τον πόλεμο του 1940

(Στεφανία Αληφακιώτη)


 

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Πληροφοριες για τους χαρτες(Στεφανια Αληφακιωτη)

Οι χάρτες μας βοηθουν  να βρίσκουμε ότι θέλουμε. Υπάρχουν διαφόρων ειδών χάρτες όπως: αρχαιολογικοί, ιστορικοί, πολιτικοί , γεωφυσικοί, οδικοί...

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:




 

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Υπόμνημα χάρτη

Ο χάρτης είναι ένα «εργαλείο» που μας δίνει πληροφορίες για έναν τόπο.
 Για να απεικονίζουμε ευκολότερα αυτές τις πληροφορίες, χρησιμοποιούμε αντί για λέξεις, σύμβολα και χρώματα, το καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο στοιχείο του τόπου που απεικονίζει ο χάρτης. Τα σύμβολα και τα χρώματα αυτά σχηματίζουν ένα «χαρτογραφικό αλφάβητο», με το οποίο μπορούμε να «διαβάζουμε» τους χάρτες σε όποια γλώσσα κι αν είναι γραμμένοι και αποτελούν το υπόμνημα του χάρτη.

Δες περισσότερα εδώ.

ΠΑΙΞΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ ΠΑΝΩ ΤΟΥ

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Μαθήματα 8/10/13

Γλώσσα: ΄Δείτε εικόνες "άλλοτε και τώρα".

Μαθαίνω με ποιους τρόπους δίνουμε οδηγίες. (σελ. 26 Β) και κάνω τις ασκήσεις 3-4.
Αντιγραφή και ορθογραφία από τη σελ. 24

Μαθηματικά:

Αύριο: Γλώσσα, πληροφορική, θεατρ. αγωγή, μαθηματικά, θρησκευτικά, κ.π. αγωγή


Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Μαθήματα 4/10/2013

Μαθηματικά:σ.21, ασκ.1 βρίσκω τον 6ο όρο,  ασκ 3 και  εργασιών σ. 14 ασκ β και γ.
Γεωγραφία: Διαβάζω το 2ο κεφ. "τα είδη των χαρτών" . Μαθαίνω το γλωσσάριο και κανω τις ασκήσεις σελ 6Ε στο εργασιών
Κοιν. Πολ. Αγωγή: Διαβάζω τις σελ. 8-9 και γράφω στο τετράδιό μου 5 ομάδες που ανήκω.


Θες να κάνεις εξάσκηση στους πολυψήφιους αριθμούς;
Να παίξεις με την αριομογραμμή και το ηλιακό μας σύστημα;


Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Επαναληπτικό Γλώσσας

Τη Δευτέρα 7/10 θα γράψουμε το 1ο επαναληπτικό στην 1η ενότητα της Γλώσσας.
Να κάνετε επανάληψη στα εξής:
  • Το χρόνο που βρίσκεται ένα ρήμα στο κείμενο.
  • Χρονική αντικατάσταση
  • Ποιοι είναι οι σύνδεσμοι και ποιες οι προθέσεις
  • Ορθογραφία (αυτές που έχουμε μάθει)
  • Να βρίσκω λέξεις ή φράσεις που δείχνουν χρόνο σε κείμενο
  • το ρήμα βάλλω σαν σύνθετο και τα σύνθετά του
  • Να περιγράψετε χρονικά ένα συμβάν
Αύριο φέρνουμε Μαθηματικά, Γεωγραφία, Κοιν. και πολιτική αγωγή (επιπλέον μουσική, πληροφορική, εικαστικά)

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Επανεμφάνιση λύσσας στην Ελλάδα!


Οι χάρτες. Ένα εργαλείο για τη μελέτη του κόσμου


Οι χρόνοι των ρημάτων

Μαθήματα 2/10/13

Ιστορία: μάθ.1 "Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες".
 Τετρ. εργασιών:  Α)  Ερώτηση  πάνω  στην   ασκ.  2, σελ.4Ε: Γράψε  τι  επιχειρήματα   θα  έλεγες  εσύ,  αν   ήσουν   ο  Έλληνας   γλύπτης. 
Β) Διάβασε το μύθο του Αισώπου στην άσκηση 3 σελ. 4Ε και σχολίασε τον. Τι θέλει να μας πει με αυτό το μύθο ο Αίσωπος;
Γεωγραφία: Διαβάζω το 1ο κεφάλαιο "τι είναι χάρτης"
Μαθαίνω τους ορισμούς στο γλωσσάρι και κάνω την εργασία ως εξής: Βρίσκω 3 χάρτες σε οποιδήποτε βιβλίο της Ε τάξης (σελίδα) και γράφω τι ρόλο έχει αυτός ο χάρτης, δηλαδή τι πληροφορίες θέλει να μου δώσει.

Αυριο: Γλώσσα, Μαθηματικά, φυσική, αγγλικά, γερμανικά

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Ιστορία 2/10/13



κεφ. 1 οι ρωμαίοι κυβερνούν τους έλληνες 

Μαθήματα 1/10/2013

Πέμπτη  3 Οκτωβρίου , στις 7μ.μ συνάντηση γονέων .

1. Γλώσσα : σ.18 και 19 Β ασκ 4 ,σ 20 ασκ 5
2.Γράφω   μια ιστορία με ανεμόμυλο (ένα περιστατικό, ένα συμβάν)
3.Ζωγραφίζω έναν ανεμόμυλο

Φυσική:
Γράφω στο τετράδιο εργασιών τι είναι η κινητική ενέργεια και τι η δυναμική ενέργεια
σ.45,46,47 ασκ. 

Φέρνω:μαθηματικά,φυσικη,ιστορία,γεωγραφία θρησκευτικά (διευθυντής)
Αύριο σχολάμε στις 2.

Πληροφορίες και εικόνες για ανεμόμυλους ( Στεφανία αληφακιώτη)


Οι ανεμόμυλοι


Οι ανεμόμυλοι χτίστηκαν πριν από 150 χρόνια περίπου, από πέτρα και ένα είδος άμμου. Είναι χτισμένοι στην πλατεία της Χώρας, γιατί εκεί φυσάει πολύ.
Είναι στρογγυλοί και η σκεπή τους είναι κοκκινωπή. Οι ανεμόμυλοι παλιότερα ήταν 12 αλλά απ' αυτούς σήμερα σώζονται 8 και σ' έναν ακόμα υπάρχει μόνο η βάση. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι πως η σκεπή γύριζε ανάλογα με το πού φυσούσε ο αέρας, για να μπορεί ο ανεμόμυλος να λειτουργεί με όλους τους αέρηδες.
 Τρεις από τους ανεμόμυλους.
ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ
        Εσωτερικά οι μύλοι έχουν δυο πατώματα. Απ' την πόρτα του μύλου μπαίνουμε στο χώρο που άφηναν τα σακιά με το σιτάρι και το κριθάρι. Οι δυο αυτοί χώροι (πάνω και κάτω) επικοινωνούσαν με μια μικρή (στενή) σκάλα, που την έφτιαχναν έτσι, γιατί δεν είχαν χώρο να την φτιάξουν μεγαλύτερη.
        Οι μυλόπετρες (δυο στρογγυλές πέτρες) βρίσκονται στον πάνω χώρο (κάτω από τη σκεπή) και εκεί άλεθαν. Τις μυλόπετρες τις έφερναν από τη Σαντορίνη, ένα κοντινό νησί των Κυκλάδων.
 
Για να καταλάβετε πώς γυρνούσαν οι μυλόπετρες, θα πρέπει να μπείτε μέσα και να δείτε πώς τα πανιά που γυρνούσαν στον ρυθμό του ανέμου συνδέονταν με τις μυλόπετρες και τις έκαναν να γυρίζουν.

Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΥΛΩΝΑ

        Σε κάθε μύλο εργαζόταν ένας μόνο άνθρωπος: ο ιδιοκτήτης. Τον έλεγαν μυλωνά. Αυτός ανέβαζε ένα-ένα τα σακιά με το σιτάρι ή το κριθάρι από τα σκαλάκια στο πάνω μέρος του μύλου, για να τ' αλέσει και να βγάλει αλεύρι.
Όταν δε φυσούσε, οι μύλοι δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν. Εκείνες τις μέρες όμως που είχε δυνατό αέρα, δούλευαν ώρες πολλές, ακόμα και τη νύχτα. Βέβαια, όταν δεν είχαν σιτάρι ή κριθάρι ν' αλέσουν, τότε έδεναν τα πανιά, για να μην γυρνάνε και σπάσουν.
        Ο μυλωνάς δεν πληρωνόταν με χρήματα, αλλά με αλεύρι, ανάλογα με τη ποσότητα που άλεθε. Αυτός με τη σειρά του το πουλούσε σε όσους κατοίκους δεν καλλιεργούσαν σιτάρι ή κριθάρι, δεν είχαν δηλαδή δικό τους αλεύρι.

ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΣΑΝ ΣΙΤΑΡΙ ΚΑΙ ΚΡΙΘΑΡΙ

        Σήμερα, μας φαίνεται πολύ δύσκολο να φανταστούμε πού καλλιεργούσαν οι άνθρωποι πριν από πολλά χρόνια. Παρ' όλα αυτά όμως, οι κάτοικοι του νησιού καλλιεργούσαν μεγάλες εκτάσεις στη Μαλτεζάνα, το Βαθύ και σ' άλλα μέρη και είχαν μεγάλη παραγωγή. Γι' αυτό άλλωστε είχαν χτίσει και τόσους μύλους.
 

ΟΙ ΜΥΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ

 Οι ανεμόμυλοι λει­τουργούσαν μέχρι το 1943  περίπου. Όταν κλείνουν, είναι η εποχή που φεύγουν και οι τελευταίοι κάτοικοι από το Κάστρο. Σήμερα, οι μύλοι ανήκουν στην αρχαιολογική υπη ρεσία και ένας από αυτούς λειτουργεί το καλοκαίρι ως τουριστικό γραφείο. Να μια καλή ευκαιρία να το επισκεφτείτε και να δείτε έναν ανεμόμυλο εσωτερικά.
 
 
Από την επίσκεψη της Γ' τάξης δημοτικού  στους ανεμόμυλους